Data Sharing Workshop to Support Coordinated Assessments

Tuesday, October 5, 2010 10:00am – 5:00pm (PDT) & Wednesday, October 6, 2010 8:30am – 12:00pm (PDT)

Portland State University Place Hotel & Conference Center Multnomah/Elowah Meeting Rooms 310 SW Lincoln Street, Portland, Oregon 97201

Reservations: 503-221-0140
Room Rate: \$109.00 Block of rooms Id: Columbia Basin Fish & Wildlife
Daily Parking Available: \$12/overnight or \$10/day

uplace@pdx.edu

Support Material is posted on the PNAMP website at

http://www.pnamp.org/node/3017

Workshop Objectives:

- 1. Present background and origin of the Coordinated Assessments effort and its linkage to the Anadromous Salmonid Monitoring Strategy.
- 2. Identify needed actions to discover and inform partner and regional data sharing needs and priorities to:
 - a. Advance recommendations for regional standards to improve data sharing and support basinwide assessments.
 - b. Inform optimal allocation of limited, regional data management resources, including Columbia Basin Fish and Wildlife Program funds, NOAA funds, and other regional data management funding sources:
 - i. For individual partner capacity; and,
 - ii. For shared infrastructure.

Tues. Oct. 5, 2010	Topic	Objective
10:00am	Welcome, Introductions, and Review	Know who is here
[30min]	Meeting Agenda	Introduce planning group
		Meeting logistics and ground rules
		Opening comments
10:30am	Establish Context for Workshop	Brief review of Anadromous Salmonid
[60min]	-	Monitoring Strategy
		Understand drivers for developing regional
		priorities for data sharing
		Brief review of Coordinated Assessments
		Workplan.
		 Understand scope of this effort and its
		relationship to other high level indicators.
11:30am	Current State of Data Sharing	Understand regional efforts at reporting
		salmon and steelhead population information:
[60 min]		 NOAA 5-Year Status Review
		StreamNet/SOTR
		 WA State of the Salmon
		 FCRPS Annual and comprehensive
		reports
		Understand upcoming evaluations that will
		rely on basinwide salmon and steelhead data.

12:30pm	Lunch (on your own)	
1:30pm	Data Exchange Template (DET) –	Understand DET concept
[60min]	Overview and Pilot Efforts	Review DET contents and Analysis Flow
[60min]		Diagrams
		Hear results from DET pilot efforts
		 Identify and discuss questions about the DET effort
2:45pm	Next Steps for DET as Part of Broader	Present concept for continuing DET
	Effort on Gaps, Needs and Priorities	development.
[45min]		Discuss proposed approach to use DET pilot to assess data sharing gaps for anadromous
		salmonid population level information.
		Identify additional sources of information to
		include in draft DET development and
		potential additional sources to populate DET
		(i.e., CSMEP, TRT, etc.).
		Discuss sources of funding and support for DET approach.
2.2000	Break	DET approach.
3:30pm		D'
3:45pm	Group Discussion About How Best to Assess Gaps and Identify Priorities	Discuss strategies for assessing data sharing gaps across basin.
[60min]	(Building on Existing Effort)	Define the role for DET and Flow Diagrams
		to assist in assessing data sharing gaps.
		Develop deliverables for the gaps assessment.
		Discuss how to determine regional data
		management priorities.
4:45pm	Wrap-up	Review and discuss comments.
_		Solicit participant's key questions and issues
[15 min]		for discussion tomorrow.
		Review plans for tomorrow.
5:00pm	Adjourn	

Data Sharing Workshop to Support Coordinated Assessments

Wednesday, October 6, 2010 8:30am – 12:00pm (PDT)

(a)

Portland State University Place Hotel & Conference Center

Support Material is posted on the PNAMP website at

http://www.pnamp.org/node/3017

Wed.	Topic	Objective
Oct. 6, 2010		
8:30am	Welcome, Introductions, and Review	Know who is here
	Yesterday's Accomplishments	Summarize yesterday's discussion
[30 min]		 Solicit participants key questions and issues for discussion (working from yesterday's list) Review plan for today
9:00am	Outstanding Issues/Topics	Facilitated discussion of selected outstanding issues/topics identified above.
[1 hr]		•
		[we may divide the group by interest areas if practical]
[1hr]	Work planning for Needs, Gaps and Priorities effort	Discuss and develop proposals for how Agencies and Tribes will coordinate/partner on Needs, Gaps and Priorities work
		Discuss and complete draft workplans based on previous discussion of objectives and available resources
11:00am	Review and Approve Work Plans [If needed]	Establish products to be completed for February Workshop
[30 min]	[2] ************************************	Identify who will deliver products
		Establish schedule and check-ins
11:30am	Prepare for February Workshop	Understand goals for February workshop
		Develop draft agenda for February workshop
[30 min]		Discuss plan to address outstanding issues
12:00pm	Adjourn	

 $H: \label{lem:workshop} Agenda_5-6Oct2010-CA_DataSharingWorkshop \label{lem:workshop} Agenda_5-6Oct2010-CA_DataSharingWksp_FINAL.doc$